הוצאה לאור     |     עימוד ספר     |     עיצוב ספרים     |     הדפסת ספר     |     טל: 039-111-444

מאמר מסה: דואט של מילים ורגשות

מסה, או 'כתיבה מסאית' – זו הסוגה המשוחררת והחופשית בעולם הכתיבה, הרגשית ואולי גם הנוגעת ללב. אך כדי שהיא תהיה באמת איכותית ונכונה – כדאי להכיר גם את כלליה המסקרנים...
מאמר מסה
מאמר מסה

בהמשך לסדרת מאמרי ההדרכה לכותבים מתחילים, במאמר הבא נעסוק בכתיבת מסה ספרותית, או מאמר מסה.

מסה ספרותית – מה זה בעצם?

מאמר מַסָּה הינו חיבור אישי, שעשוי לעסוק במגוון תחומים הנוגעים להסתכלות או לתחושה אישית. דא עקא, כדי שהוא יעניין מישהו ולא יהפוך לרשומת יומן אישי – כדאי שיגע בנושא ציבורי, ורצוי גם שיאיר אותו מזווית מסקרנת.

מאמר מסה הוא נטול כללים ביסודו, ושונה לחלוטין מהמאמר האקדמי או העיוני. הוא אינו פותח בשאלת מחקר, ולא חייב להסתיים בגיבוש ואיסוף מסקנות.

במסה ספרותית ניתן לתת לרגש לכתוב ולהתבטא, הטיעונים עשויים להיות סובייקטיביים ולא מוכרחים לעמוד במבחני הסתברות ותימוכין.

אז רגע, מה בדיוק הקטע בכתיבה חסרת מטרה הזו? שאלה טובה שכדאי לעסוק בה.

מה מקור השם מסה?

הוגה הדעות הצרפתי מישל דה מונטן היה זה שהגדיר לראשונה את סוגת המסה כסוגה עצמאית ושונה מן הסוגות האחרות של הכתיבה.

ביצירתו Essais שפורסמה לראשונה בשנת 1580 טבע את המושג essai שנגזר מן הפוֹעַל הצרפתי essayer שפירושו "לנסות". גם בעברית המילה 'מסה' נגזרת משורש נ.ס.ה.

אדם שכותב מאמר מסה מכונה "מסאי", או "מסאית" בהתאם למינו, והסוגה נקראת גם "כתיבה מסאית".

מה הטעם בכתיבת מאמר מסה?

ד"ר אבי גרפינקל, מגדולי מומחי הכתיבה בדורנו – מציג בספרו מספר אפשרויות לכתיבת מסה, אף שהוא מסייג כי במסה קשה יותר למצות רשימה מוגדרת והכרחית של מטרות.

המטרות האפשריות בכתיבת מסה הן;

  • לספק לקורא בידור אינטלקטואלי. בדור שבו חלקים גדולים מגורמי ההנאה התעשייתיים פונים דווקא לרבדים הנמוכים יותר בנפשנו, יש מקום להנאה ומנוחת נפש ברובד גבוה ונאצל יותר, במקום בו מוצאים את עצמם אנשים המאוהבים ברוממות ובאצילות הרוח והמחשבה. יש שיכנו אותם "אנשים חושבים".
  • לבצע חקירה עצמית בכתב. דרך הכתיבה, יכול הכותב לפלוש ולחקור אל עומקי שורש ויסוד נפש האדם – האובייקט המרתק והנשגב ביותר שאנו יכולים לחקור בו. הכתיבה מפרה ומאפשרת אנליזה ובהירות בין נבכי הנפש והמחשבה.
  • לשוטט. במאמר מסה לא חייבת להיות מטרה קונקרטית, שאלת מחקר מוגדרת, נקודת יעד או סיום. בדומה לטיסת ספורט – כל עוד השוטטות מבוצעת בצורה יפה ומענגת, הרי שהיא מוצדקת בפני עצמה. זאת בתנאי שהיא אכן תהיה יפהפייה ומרתקת.
מסה ספרותית
מסה ספרותית: כמו עיצוב אבסטרקטי, אבל בטקסט...
רוצים הצעה להוצאת ספר לאור? השאירו פרטים ונחזור אליכם!
  • לנסות. מטרה זו נגזרת גם משורש המילה 'מסה'. ישנן טענות שניתן עם מעט מחשבה לגבש ולמצק אותן עד שראויות תהיינה לעלות על שולחן המנתחים של מאמרי העיון. ברם, ישנן טענות חמקמקות שאנו רק נוגעים בהן, וטרם מצליחים לאחוז בקצוותיהן. לא משום שאינן נכונות, אלא משום שעוסקות הן באינטואיציות, במופלא מאיתנו או בקישורים דקים מתפיסתנו. מסה עשויה להיות דרך נפלאה להעלות אותן לשיח, לנסות ולקרב אותן לכדי גיבוש והגדרה.
  • ללמד את הקורא דברים שאינו יודע. המסאי עשוי ללמד את קוראיו מידע שהם אינם מודעים לו, והוא פגש בו במהלך החוויה עליה דן. אין לו הוכחה לכך ואין צורך בה, משום שלא בא המידע להכחיש אלא להוסיף. למשל, הגנן יוכל לכתוב על ההוד שעוטה פריחת האביב בגנו, תוך הענקת אינפורמציה על תהליכי פוטוסינתזה, פיזור זרעים וקליטת שמש בפרחי הגן.
  • ליצור מרחב אישי. הכותב יכול לבנות בינו לבין הקורא מעין מרחב של פרטיות, של מסך שבתוכו יש מקום לתהיות אישיות, לתחושות כאב ולאמון הדדי של הקורא בכותב השופך את לבו, ושל הכותב בקורא שיבין את דבריו נכונה, גם אם אין הם מובנים מאליהם, או מוצדקים. באופן מודגש ניתן לראות זאת בחלק מן התשובות הנוגעות ללב, בספר ההיסטורי והיפהפה 'אקשיבה'.

(מקור התוספת למטרות המובאות בהדגשה, אינו בדבריו של גרפינקל).

על מה אפשר לכתוב מאמר מסה?

מאמר מסה יכול לעסוק באינספור תחומים; חוויה אישית,  מסע אישי – רגשי, חברתי ואפילו גיאוגרפי, נס פרטי, התמודדות אישית עם קשיים מסוימים, תחביב, הערכה כנה לתופעה או לדמות, טרגדיה או טראומה, שאיפה כמוסה ועוד.

לעתים יכול הוא גם לגעת בנושאים השמורים למאמרי דעה או מאמרים אקדמיים, כגון יחסים בין ממשלתיים, פוליטיים, אתיים, מוסריים ועוד, אלא ששם הוא אמור לתת טון אישי יותר, ופחות להציב טענות ולנמקן.

במאמר מסה, בשונה משאר סוגות הכתיבה, תקני בהחלט לנטוש את הנושא המדובר ולעבור לנושא אחר כבדרך אגב, גם אם העיסוק בנושא האחר מתפרס על יותר ממקטע בודד.

מה שכן, חשוב שהקישור יבוצע בצורה ספונטאנית, נכונה ומעניינת.

אחרת ייראה המאמר כמו אסופת הגיגים בנושאים שונים וחסרי כל פשר.

הפניות למאמרי מסה

כדי לקבל כיוון טוב יותר, אפשר ומומלץ לעבור על כמה מאמרי מסה מעולים, וממכלול המאמרים להעמיק את ההבנה של האפשרויות השונות, וכך גם כוחו הייחודי של מאמר מסה.  

זהו, מקווים שהחכמנו וסייענו בכתיבת המסה שלכם.

נזכיר שאנו מסייעים בייעוץ חינמי וללא התחייבות לכל כותב ומחבר ספר, אז אם יש לכם שאלות נוספות – תוכלו פשוט לכתוב לנו כאן, או ליצור קשר.

בהצלחה!

מאמר מסה ספרותי
3 2 הצבעות
דירוג המאמר
הירשם
הודע לי על
guest

1 תגובה
הכי ישן
הכי חדש הכי פופולרי
משוב מוטבע
הצג את כל התגובות
מושון
מושון
4 שנים לפני

וואו איזו השקעה, כל הכבוד!
מאמר מחכים ומרתק

אהבתם? שתפו את החברים!

רוצים לדבר איתנו? (אנחנו נשמח מאוד!)

אולי יעניין אתכם גם:

עימוד תורני לספר קודש, עיצוב לספרי קודש סוגים שונים - טקסט רץ

עימוד תורני לספרי קודש

עימוד תורני לספרי קודש – במה הוא שונה? איך עושים אותו? מדוע הוא מבוצע דווקא בתוכנת תג? מה יודע מעמד לספר קודש, ומדוע עיצוב ספרים תורניים שונה לגמרי?

קרא עוד »
0
    0
    עגלת הקניות שלך
    עגלת הקניות שלך ריקהחזרה לחנות המוצרים

    !

    7 טעויות נפוצות
    בהוצאה לאור של ספר

    קבלו מדריך שיחסוך לכם הרבה כסף ועגמת-נפש!

    תודה!

    אנו נשלח למייל שלך את המדריך בהקדם.
    המשך גלישה מהנה :) 

    דילוג לתוכן